-
Big Bite Baits – apróságok 1.rész

Az elmúlt pár évben rengeteg ultralight csalival volt dolgom. Voltak köztük fogós, és kevésbé eredményes csalik. Nem rég kaptam pár amcsi csalit, köztük pár apró gumirákot és egyéb rovarszerű képződményt.

Gumirákokat már régóta használom, nagyobb méretekben, fekete sügérre és csukára, már bizonyítottak! Kíváncsi voltam arra, hogy mit "szólnak" hozzájuk a kis csíkos hátúak!

Helyszín

Az utóbbi időben sokat horgásztam a közeli pisztrángos patakon. Sokszor akadok csapósügérekbe, jókat pergetek rájuk gumikkal. A patak maga egy szép erdei völgyet szel ketté, természetes határ vonalat húzva. Hol lassabban csordogál, hol dühösen zubog, a köveken át és között. A vízben rengeteg rák is él. Ez biztatott arra, hogy kipróbáljam a fentebb említett jövevényeket.

 

Ha a bevált dolgok, már nem működnek

...A szokásos helyen emelgettem, a különféle twisztereimet , voltak rá ütések, de ez nem volt elég ahhoz, hogy meg is akadjanak a tettesek. Ellenőriztem a horgot, az tűhegyes volt. Úgy döntöttem kipróbálom a BIG BITE BAITS Craw-ját amit nem rég kaptam. Amint feltűztem a csalit, izgatottan dobtam a habok közé. A kövek közt "vígan pattogott" rákom a víz alatt míg egy határozott koppintást nem éreztem a botomon. Máris bevágtam és "küzdöttem" kis ellenfelemmel, majd a következővel és a....

 A fentebbi jelenet nem volt meglepő, hiszen a víz sügér állománya elég gazdag, viszont az tény, hogy a kis rákot valami oknál fogva jobban ették az nap mint a már bevált csalikat. Rengetek kapást rontottam, és sok halat megfogtam. Az átlag méret egyelőre még hagy némi kívánni valót maga után, de szerintem a nagyobb sügérek is kajálni fogják... csak akadjak velük össze!

 Miért lehetnek eredményesek a rák csalik?

 Több oka is lehet hal függő a dolog:

  • terület védelem
  • táplálkozás

Sokszor bizonyították fekete sügérező ismerőseim, hogy a sügérfélék (süllő, kősüllő, fekete és csapósügér) előszeretettel fogyasztják a különféle "ollós menüt". Sokszor fordult elő velem is, hogy olló nélkül emeltem ki a csalit a vízből, olyan vehemensen csaptak le!

 Hogyan és hol?

Mint említettem, én eddig csak patakban használtam. Ez a rák a megfelelő tálalási módszerrel, szerintem sok helyzetben meg fogja állni a helyét. (Pl.: Balatoni mólok, cölöpök lábainál vertikálisan vezetve, vagy éppen más tavaknál, a nádas előtt. De éppen a holtágak és a nagy folyók haltartó helyein is lehetünk eredményesek vele!) Használhatjuk Texas riggel, Drop-Shot szerelékkel, de egy szimpla kis méretű JIG is megteszi. A vezetés, technikánként változik. Texas rig, és jig esetében megvárjuk míg lesüllyed az aljzatra és pöccintésekkel húzzuk magunk felé. A sebességet a halak reakciója alapján hamar kilehet kísérletezni. Sokszor az sem mindegy, milyen gyorsan süllyed. Néha a gyorsan süllyedő csali kell nekik, néha meg az éppen csak süllyedő, már- már lebegő csali a favorit. A kapás a süllyedés közben fog minket legtöbbször érni vagy éppen akkor amikor csak egy helyben áll a csalink. Emelés közben ritka.

 Sokszor veszi fel a rákokat csuka is, így számoljunk ennek veszélyével is. Ha ráérzünk a rákok "titkára", lesz egy újabb hatásos fegyver a tarsolyunkban. Az emberek, mostanában kezdenek nyíltabbak lenni a külföldről érkező csalikra. Ennek oka a fekete sügér horgászat divatba jövetele, ami nem is baj sőt. De sokszor csak díszként működnek a ládában. Néha a teljesen kapástalan időkben nyugodtan kössük fel a kis fránya szörnyeket, mert nem csoda csalik, de néha brutális élményeket tudnak nyújtani és nem csak a nagyszájúakkal teli tavakban!

 

Szabadi Lantos Álmos Írása

Képgaléria

BIG BITE BAITS horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@bigbitebaits.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.